Lateks Yatak Nedir?

Lateks yataklar, doğal kauçuk ağacından elde edilen malzeme kullanılarak üretilen ve genellikle Dunlop veya Talalay yöntemleriyle şekillendirilen yataklardır. Bu yataklar, vücuda duyarlı, basınç tahliyesine odaklı, dayanıklı ve hipoalerjenik özelliklere sahiptir.

Lateks yatak, doğal kauçuk ağacından elde edilen lateks malzemenin kullanılarak üretilen bir yatak türüdür.

'Lateks köpük yatağı' terimi sıklıkla kullanılsa da, aslında bu terim 'lateks yatağı' ile eşanlamlıdır; her ikisi de lateks dolgulu yatakları ifade eder.

Aşağıda, lateks yataklarının nasıl üretildiği, ne kadar dayanıklı oldukları ve sizin için uygun olup olmadığı hakkında bilgiler bulacaksınız!

Lateks yataklar nasıl yapılır?

Lateks yataklar kauçuk ağacından elde edilen lateks kullanılarak yapılır. Kullanılabilecek iki yöntem vardır:

1. Dunlop lateksi

Lateks bir kalıba tek seferde dökülür. Sonuç olarak bu, Dunlop lateksinin yatağın alt kısmı boyunca daha sıkı, üst kısmına doğru ise daha yumuşak olduğu anlamına gelir. Bu sertlik karışımı üstün konfor ve mükemmel basınç tahliyesi sağlar.

2. Talalay Lateks

Talalay yöntemi birkaç ekstra adım ve içerik içerir. Lateks bir kalıba kısmen dökülür ve vakum kullanılarak genleşerek tam köpük haline gelir. Bu yöntem, yukarıdan aşağıya daha tutarlı bir his veren, daha az yoğun bir köpük oluşturur.

Kauçuk ağaçlarından elde edilen lateks, lateks yataklar oluşturmak için Dunlop veya Talalay sürecinden geçer.

Bu lateks toplanıp kalıplandıktan sonra, komple yatağı oluşturmak üzere konfor dolguları ve bir örtü ile birleştirilmek üzere yatak fabrikalarına nakledilir.

Lateks yatağın ömrü ne kadardır?

Lateks yatakların ömrü, birkaç faktöre bağlıdır.  Genel aşınma, yıpranma ve hijyen faktörlerden bazılarıdır. Genellikle 10 ila 15 yıl arasında kullanılabilirken, bazı lateks yatakları 15 ila 20 yıl kadar dayanabilir. Bu süre, yatağın kalitesi, malzemesi, kullanım şekli ve bakımı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Lateks yataklar zamanla yumuşar mı?

Evet, lateks yataklar zamanla yumuşar. Herhangi bir yatağın dolgularının yerleşmesi ve lateksin vücut şeklinize mükemmel şekilde uyum sağlaması zaman alır. 

İlk birkaç haftadan sonra yatağınız yumuşamaya başlamalıdır. Bu nedenle yatağınızın size uygun olup olmadığına karar vermeden önce uyku denememizde en az 60 gece yatağınızda uyumanızı öneririz .

Her yatakta olduğu gibi lateks yataklar da genel aşınma ve yıpranma nedeniyle kullanım ömrü boyunca yumuşar.

Lateks yatağınızı mükemmel durumda tutmak için bakım talimatlarına uymalı ve dolguların tek bir yerde çok fazla birikmesini önlemek için yatağınızı düzenli olarak çevirmeli veya döndürmelisiniz .

Yatağınızı neden veya ne sıklıkla döndürmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?Endişelenmeyin, yatağınızı çevirmeye veya döndürmeye yönelik tüm sorularınıza cevap verebiliriz.

Lateks yataklar iyi mi?

Evet, lateks yataklar harika yataklardır.

Aşağıdaki özelliklere sahip bir yatak arıyorsanız, lateks yataklar iyi bir seçim olabilir:

  • Vücut şeklinize ve kilonuza duyarlıdır.
  • Eklemleriniz için basınç tahliyesine öncelik verir.
  • Geleneksel bir yatak gibi hissettirmez.

İçine gömülme konforuna sahip veya daha çok köpük benzeri bir his veren bir yatak tercih ediyorsanız, lateks yatak sizin için harika ve konforlu bir seçim olabilir!

Lateks yataklar sırt ağrısına iyi gelir mi?

Lateks yataklar basıncı azaltıcı özellikleri nedeniyle sevilir. Ancak sırt bakımına öncelik veren bir yatak arıyorsanız ortopedik lateks yataklara göz atmalısınız .

Ortopedik yataklar, yaşayabileceğiniz baskı ve ağrıyı hafifletmek için özellikle kalçalarınızı ve sırtınızı, özellikle de belinizin alt kısmını hedef alacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, daha sıkı bir uyku yüzeyi daha sağlıklı uyku duruşunu ve omurga hizalamasını desteklediği için genellikle diğer yatak türlerinden daha sağlamdırlar.

Lateks yatakların faydaları nelerdir?

Lateks yatakların pek çok faydası vardır; en önemlisi:

  • Basınç tahliyesi
  • Dayanıklılık
  • Hipoalerjik
  • Çevre dostu

Basınç tahliyesi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lateks yataklar benzersiz basınç giderme özelliklerine sahiptir. Bunun nedeni, lateksin esnekliğinin, hareketlerinize ve vücut ağırlığınıza hızlı bir şekilde tepki vererek, tüm gece boyunca tam olarak desteklendiğinizi hissetmenize yardımcı olabilmesidir.

Dayanıklılık

Elastikiyetleri sayesinde lateks yataklar yıllar boyunca şeklini ve performansını koruyabilir!

Yatağınızın en iyi durumda kalmasını sağlamak için üreticinin sağladığı bakım talimatlarına uymalısınız. Bu, yatağınızın tek veya çift taraflı olmasına bağlı olarak yatağınızı düzenli olarak çevirmeyi veya döndürmeyi içerecektir.

Hipoalerjenik

Lateksin yapısı onu toz akarlarına karşı doğal olarak dirençli kıldığından çoğu lateks yatak tamamen hipoalerjeniktir . Böylece sağlıklı ve temiz bir uyku ortamında hapşırmadan uykunun tadını çıkarabilirsiniz!

Çevre dostu

Doğal lateks yataklar genellikle daha sürdürülebilir bir yatak seçeneğidir. Bunun nedeni, lateks toplamak için kullanılan kauçuk ağaçlarının her yıl 90 milyon tondan fazla karbondioksiti oksijene dönüştürmesidir. 

Bu, lateksin mevcut en çevre dostu yatak dolgularından biri olmasını sağlar !

Lateks yatak çeşitleri

Yukarıda tartıştığımız gibi, üç farklı türde saf lateks yatak mevcuttur:

  • Dunlop doğal lateks yataklar
  • Talalay doğal lateks yataklar
  • Sentetik lateks yataklar

Hafızalı köpük(memory foam) ile lateks yatak arasındaki fark nedir?

Hafızalı köpük ve lateksin çok benzer yatak türleri olduğunu düşünebilirsiniz, ancak aralarında üç temel fark vardır.

1. Geri dönme oranı
Lateks, hafızalı köpükten çok daha hızlı bir şekilde orijinal şekline döner ve ona daha hafif bir his ve daha fazla sıçrama sağlar.

Bunun nedeni, hafızalı köpüğün, siz uyurken vücut şeklinizi şekillendirmek için vücut sıcaklığınıza bağlı olması nedeniyle lateksten daha az "verimli" olduğu hissini vermesidir. 

Lateks ise daha fazla esnekliğe sahiptir ve hafızalı köpükten çok daha hızlı bir şekilde orijinal şekline dönebilir.

2. Vücudunuza nasıl şekil veriyorlar
Hafızalı köpük, vücut ısınızı yumuşatmak ve vücut şeklinize göre şekillendirmek için kullanır. Ancak lateks yatakların vücudunuza uyum sağlaması için ısıya gerek yoktur. 

Bunun yerine lateks, ağırlığınıza ve şeklinize tepki vererek size özel basınç tahliyesi sağlar.

3. Yapıldıkları malzemeler

Lateks doğal bir üründür, hafızalı köpük ise poliüretan adı verilen sentetik bir malzemeden yapılmıştır. Bu nedenle lateks hafızalı köpükten daha çevre dostudur.

Lateks yataklar sıcak mıdır?

Lateks yataklar sıcaklık regülasyonunda hafızalı köpükten(memory foam) daha iyidir ve birçok lateks yatağın bazı soğutma özellikleri vardır. 

Ancak ürün açıklamanızda aksi belirtilmediği sürece lateks yatakların siz uyurken sıcak hissedebileceğini unutmamak önemlidir. 

Bunun nedeni, tüm yatakların siz uyurken vücut ısınızın bir kısmını emme eğiliminde olmasıdır; dolayısıyla vücudunuz ne kadar sıcaksa yatağınız da o kadar sıcak hissedebilir.

Lateks yataklar güvenli midir?

Evet, lateks yataklar güvenlidir.

Lateks yataklar alerjiye neden olabilir mi?

Lateks yatakların kendisi alerjiye neden olamaz, ancak latekse alerjiniz varsa lateks yatak satın almamanızı şiddetle tavsiye ederiz . 

Lateks yatağın üzerine elektrikli battaniye koyabilir misiniz?

Bu, üreticilere ve ürünlere göre değişir. Elektrikli battaniye, ısıtma yastığı veya ısıtmalı battaniyeyi kullanmadan önce yatağınızın bakım kılavuzuna başvurmanızı öneririz.

Lateks yatak nasıl temizlenir?

Lateks yatağın temizliği diğer yatak türlerinin temizliği gibidir. Aşağıdaki temizleme yöntemlerini öneriyoruz:

Özel temizlik talimatları için bakım kılavuzunu kontrol edin. Burada özel talimatlar varsa bu kılavuz yerine onları izleyin.

  • Yatağınızın yüzeyini süpürün
  • Ilık su ve bulaşık sabunu veya hafif çamaşır deterjanını birlikte karıştırın. Bu karışımı lekenin üzerine leke çıkana kadar sürmek için bir bez kullanın. Eğer idrar ya da kan lekesi ile karşı karşıyaysanız, daha hijyenik olacağı için lekeyi çıkarmak için kağıt havlu kullanmanızı öneririz.
  • Yatağın içindeki latekse zarar verebileceği için çok fazla su kullanmamaya dikkat edin.
  • Yatağınızın tamamen açık havada kurumasını sağlayın
  • Çarşafları tekrar yerleştirmeden önce yatağınızın yüzeyini süpürün

 

💬 Yardım ister misiniz?
WhatsApp
Merhaba, 👋
Yardımcı olmamızı ister misiniz?
Telefon +90 531 893 05 90
Email info@nurbedding.com
Adres
Anbar Mah. Altınok Cad. No: 56 Kayseri
Teklif Al